(Bild: Kall örtsås från Ölme prästgård).
I det här huset älskar vi att äta lax. Vi äter den grillad eller ugnsstekt, med potatis (helst färsk) eller couscous. Och vi äter den alltid med en fräsch kall sås, lite grönsaker, citronklyftor, och tunnbröd. Såsen är alltid pricken över i:et.
Alla som någon gång har ätit hos oss vet att jag ogärna serverar maten utan en kall sås, och det gäller inte bara till fisk. Jag varierar såsen för nästan varje gång, men basen är ganska lika; oftast med youghurt, örter och vitlök.
Igår till middagen serverade vi en "ny" variant till laxen och färskpotatisen, och den såsen var verkligen jättegod. Receptet kommer från Ölme prästgård i Värmland, och finns med i det senaste numret av ICA Buffé. Jag för det vidare till er här:
2 brk creme fraiché
5 marinerade soltorkade tomater (finhackade)
ca.2 dl finhackad färsk gräslök och basilika
1 vitlöksklyfta (pressad)
1 msk mango chutney
2 tsk rosépeppar (mortlad)
flingsalt efter smak
Blanda alla ingridienserna till såsen och ställ kallt i några timmar eller över natten.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar