måndag 6 augusti 2007

Vinbärskaka med konjak

  • ca.4 dl röda vinbär
  • 200 g smör
  • 1,5 dl socker (+ 2 dl direkt på bären)
  • 3 ägg
  • 4 dl vetemjöl
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 msk konjak

Rör mjukt smör och socker pösigt. Tillsätt äggen, ett i taget. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker. Sikta ner mjölblandningen i äggsmeten. Blanda i konjaken. Häll häften av smeten i en smord, rund bakform.Lägg i torra vinbär och sockra dem med ca.2 dl socker. Bred över resten av smeten. Grädda i 200 graders ugn i ca.1 timma. Låt kakan svalna innan den lossas från formen.

Mängden socker i receptet är ganska stor, men jag lovar att allt behövs, för den smakar väldigt syrligt i alla fall. Vi serverade kakan med vaniljvisp, men det passar säkert lika bra med glass eller vispad grädde.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar