Hem ljuva hem

Piteå, Norrbotten, Sweden
Hej och välkommen till min blogg! Här visar jag bilder och skriver om mitt vardagsliv med man och två barn i åldrarna 5 och 6 år. Själv är jag 35 år, jobbar som socionom och bor i ett mysigt gammalt hus i Piteå. Jag älskar inredning och fina saker, att fotografera och redigera korten, laga mat och baka, promenera, shoppa, läsa, surfa och blogga, och såklart att umgås med familj och vänner. Alla bilder som visas i bloggen är fotade av mig om inget annat anges. Lämna gärna en liten kommentar så att jag vet att du varit här!

söndag 18 november 2007

en eftermiddag i köket

Lussebullar på jäsning, och det färdiga resultatet i olika former!
Idag har jag bakat saffransbullar, eller lussebullar som jag föredrar att kalla dem. Det kanske är lite tidigt ännu, men i år fuskar jag med allt julbak. Längtar ju så mycket efter både dofterna och smakerna, och man får passa på medan tiden finns! Igår hälsade vi på våra vänner på Backen. Det var riktigt länge sedan vi träffades allihopa, och då är det förstås extra kul att ses! (Tack familjen A för en jättetrevlig lördagkväll)!! Både vi och barnen hade hur trevligt som helst. Det får vi göra om snart igen.
Citron-och olivkyckling i lergryta- en enkel, god och vacker maträtt.
Idag efter lussebulla bakandet satte jag genast igång med middagen; en kycklinggryta som blivit en favorit i repris! (se bild ovan). Receptet är hämtat ur boken Kärlek, oliver och timjan, och innehåller faktiskt både oliver och timjan, men även olivolja, vin, citron, vitlök och paprika.
Medan kycklingen puttrade i sin lergryta i ugnen skyndade jag ut till de andra i familjen för att hinna åka lite pulka och Bob med dem. Vår långa uppfart till huset är faktisk perfekt för pulkaåkning! Likaså är väderförhållandena perfekta för det ändamålet just nu; Snön täcker precis marken och temperaturen ligger på ca.-5 grader. Nu är det verkligen vinter här i Piteå.
Ha en jättebra vecka allihopa!
(Måste förresten bara tillägga att de älskade barnen har varit hur fina och harmoniska som helst hela helgen- precis som jag önskade mig här i fredags, i en stund när trotset varit som värst)! (-:

10 kommentarer:

Annas resa sa...

Vilka vackra bilder på godsaker! Fick genast ett stort begär efter att baka lussebullar... Det kanske blir lussebullebak här också snart, tack vare dina bilder:)

Maria sa...

Maten ser väldigt god ut!! Jag tror att lergrytan håller på att få en revansch...mycket gott kan man ju laga och det blir inte torrt och trist!

hem ljuva hem- helena sa...

anna: Kul om man kan vara till inspiration för någon!! (-:

maria: Lergrytan borde faktiskt få göra revansch! Det är egentligen himla fräsch och enkel matlagning. Det där receptet är dock hittills det enda jag lagar i lergryta, så största delen av tiden så står den tyvärr oanvänd i skåpet...

Anonym sa...

Härligt med lussebullar, till helgen ska vi baka lussebullar tänkte jag :)! Den kycklinggrytan har jag lagat en gång för länge sedan- minns att den var jättegod, får nog ta och plocka fram den kokboken igen, tack för påminnelsen!

Anna i den vita soffan sa...

Mums! Ser gott ut alltihop! Köpte hem en hel hög med juliga bakgrejer nyligen - kryddor, nötter, choklad etc - så här ska det bakas! Senaste numret av Lantliv hade en massa kakrecept som verkade jättegoda som jag ska prova. Men jag glömde faktiskt köpa saffran... Hoppas du också får en bra vecka!

Anonym sa...

Har handlat hem ingredienser så jag kan baka då orken finns...för jag är så sugen på lussebullar !
Och biskvier och...mycket annat gott julfika !
*
Valköttet ska påminna om oxfilé...vilket inte känns fel ! Vi får väl se...
*
KRAM EVA

mikaela sa...

Åh, vad gott det ser ut och vilken julstämning man får bara av synen!

hem ljuva hem- helena sa...

cina: Kul att du kommer ihåg rätten!

anna (i den vita soffan): Visst blir man sugen på att baka nu i (snart) adventstider! Alla tidningar inspirerar ju en med både fikabröd och julgodis!

eva: Ungefär som oxfilé! Ja, då är det ju knappast bara späckigt valfett som jag hade föreställt mig! (-:

mikaela: Kul om jag kan bidra med lite julstämning! Ni får gärna komma förbi och fika av lussebullarna någon gång innan jul!

Mys liv och hem sa...

Här lyser flitens lampa ser jag.Vad skönt att det inte blev en trotshelg.Det betyder mycket :)Ha det bra

hem ljuva hem- helena sa...

my: ja, det var effektivt här i söndags!Ha det bra du med! (-:

Besökare

Bloggtoppen.se