Hem ljuva hem

Piteå, Norrbotten, Sweden
Hej och välkommen till min blogg! Här visar jag bilder och skriver om mitt vardagsliv med man och två barn i åldrarna 5 och 6 år. Själv är jag 35 år, jobbar som socionom och bor i ett mysigt gammalt hus i Piteå. Jag älskar inredning och fina saker, att fotografera och redigera korten, laga mat och baka, promenera, shoppa, läsa, surfa och blogga, och såklart att umgås med familj och vänner. Alla bilder som visas i bloggen är fotade av mig om inget annat anges. Lämna gärna en liten kommentar så att jag vet att du varit här!

onsdag 2 april 2008

Det utlovade receptet

Tisdagstemat igår var lång. Jag kom inte på någon bra bild att lägga upp för temat. Närmast till hands låg en fantasilös bild på mina nya Nike gympaskor som jag köpte igår. De är både snygga och sköna, men ovanligt långa i modellen. Skorna kändes dock inte tillräckligt långa för att passa fototemat, så jag stod över även denna vecka. Annars var den stora nyheten igår att båda barnen sov hela långa natten i sina egna sängar! (Hade tyvärr ingen bild på det fenomenet heller). Vilken förvåning det var att vakna upp utan något barn i sängen... och natten innan dess sov lillen hela natten i sin säng, och natten till idag var det lillans tur att väckas på morgonen i sin egen säng. Detta har tidigare bara hänt vid något enstaka tillfälle. Det kanske har att göra med tidsomställningen? Jag tycker att det är jättemysigt att barnen kommer över till vår säng och sover med oss, men visst blir det så mycket mer space i sängen (och troligtvis bättre nattsömn) när de stannar i sina egna sängar!

Här kommer det utlovade receptet på förrätten från det förra inlägget: Parmesansnäckor med räkor, lax och skaldjursröra. (4-5 portioner): ca. 16 msk riven parmesanost 250 g frysta räkor utan skal, tinade 100 g kallrökt lax, skuren i små bitar 5 msk smögen- eller skagenröra små salladsblad dill och gräslök Hetta upp en teflonstekpanna på medelvärme. Bred ut 4 msk ost i pannan. Forma osten med en stekspade till en tunn rundel och stek tills den är gulbrun. Drag pannan från plattan och låt ostplätten stelna något så att den går att lyfta upp. Lägg den försiktigt över ett uppoch nervänt glas. Tryck försiktigt ner kanterna runt om med hjälp av ett likadant glas. (Jag tryckte bara ner kanterna snabbt runt glaset med hjälp av händerna= väldigt hett men mycket enklare än att använda ett annat glas eftersom osten stelnar väldigt snabbt när man tagit upp den från pannan). Låt ostsnäckan/korgen kallna och stelna. Gör 3-4 likadana plättar till. Lägg sallad i botten på korgarna, varva lax och räkor och toppa med lite av röran. Garnera med dill och gräslök. Passar både som förrätt och på ett buffébord. Lycka till!

11 kommentarer:

Maria sa...

Det är både skönt, men också underligt när barnen slutar komma på nätterna...

Anonym sa...

Det låter jättegott, jag sparar receptet för framtida bruk :)! Visst är det skönt när barnen sover i sina sängar, storebror i familjen kommer nästan varje morgon vid femtiden och kramas och somnar om en stund och det är mysigt tycker jag. Lillebror kommer däremot aldrig över...

Kram!

Anna i den vita soffan sa...

Tack för receptet, det ska jag absolut prova! Tror du det funkar med gravad lax? Har ett paket i kylen...

Våra barn har faktiskt från start sovit nästan enbart i egna sängar - superskönt tycker jag! Ibland kommer de till oss efter en otäck dröm och har de hög feber vill jag ha dem nära men inte annars... Blir ju mysigt de få gånger de händer men min sömn blir så mycket sämre så jag vill inte ha det till vardags!

Kram och hoppas att du har en bra vecka!

RANA sa...

Wow vad mumsigt. Det där borde till och med en hyfsat ohuslig person som jag klara av. :-D Tack för inspiration.

Ungarna, ja. Härligt, gratulerar! Sömnen är så värdefull. Det inser man när man inte får den. Så klart det är mysigt att ha dem hos sig - men som sagt, lite space tack.

Kram och på återseende. :-)
Rana

RANA sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Annas resa sa...

Ska ta och skriva ned det goda receptet och bjuda på någon gång.
Kan inte dina ungar berätta för mina hur man gör för att sova hela natten i sina egna sängar?

Anonym sa...

Läckert! Tack för tipset! Ha en mysig kväll!

Anonym sa...

Tack för receptet!

Var det så enkelt som bara parmesanost! Jättebra.
Vi har en hel del hemma just nu. Var i Italien och hälsade på min syster och hennes familj i februari och då passade vi naturligtvis på att smuggla hem lite "äkta" vara.
Men den tar ju aldrig slut. Vi river lite över pastan och blandar ibland i köttfärssåsen (när vi kommer ihåg).
Med det här goda receptet lär jag ju kunna göra av med en massa ost.
Bara att sätta sig ner och fundera ut vilka jag vill bjuda...

Kram
Zäta

Mary sa...

Mmm, verkar gott. Ska absolut testa nån gång!
Trevlig helg!

RANA sa...

(Tog bort ett av mina två identiska kommentarer här ovan.)

Ja, här börjar det vattnas i munnen så fort man kliver in. Ser SÅ gott ut. Som sagt! :-D

-

"Väntar nyfiket på en liten förklaring till hur toapappret hamnade där...(-: Okej, jag gissar...din man var ute med barnen och hade med sig toapapper för att kunna snyta dem ifall det skulle behövas. Då upptäcker han att han inte har några fickor i sin jacka, så han lindar fast pappret runt en trädgren så att det inte ska blåsa iväg."

Svar: Du är en klarsynt kvinna! Det var som du gissade, dessutom med den slutklämmen att han skulle SKÄMTA med ungarna och klä in trädet i dasspapper. De var föga roade. Jag med. ;-)

Kram, Rana

hem ljuva hem- helena sa...

maria: Ja, jag kan tänka mig att det känns jättekonstigt när de helt slutar komma! Det här verkade vara en engångsföreteelse för oss...

cina: Det är lustigt det där, att vissa barn kommer aldrig över. Undrar vad det beror på?

anna (i vita soffan): Gravad lax är ju jättegott så det funkar säkert med det också . Men det är nog mer smak i den rökta laxen.

rana: Ja, du klarar garanterat det här receptet! Lycka till!

anna: Det verkade bara vara en engångsföreteelse det här som hände de här nätterna i veckan...I natt och förra natten kom de båda över som vanligt...

ellas inspiration: Lycka till med receptet! Ha en mysig kväll du med!

zäta: Vilken lyckost du är som har överskott av den "äkta" varan!! Ja, då räcker det ju garanterat till många ostknyten. Lycka till med middagsbjudningen!

mary: Ha en jättetrevlig helg du med!

rana: Ha, ha! Jag förstod väl att jag var inne på rätt spår! :D

Besökare

Bloggtoppen.se