Hem ljuva hem

Piteå, Norrbotten, Sweden
Hej och välkommen till min blogg! Här visar jag bilder och skriver om mitt vardagsliv med man och två barn i åldrarna 5 och 6 år. Själv är jag 35 år, jobbar som socionom och bor i ett mysigt gammalt hus i Piteå. Jag älskar inredning och fina saker, att fotografera och redigera korten, laga mat och baka, promenera, shoppa, läsa, surfa och blogga, och såklart att umgås med familj och vänner. Alla bilder som visas i bloggen är fotade av mig om inget annat anges. Lämna gärna en liten kommentar så att jag vet att du varit här!

onsdag 24 september 2008

hemma

Att jag har ett jobb som innebär en väldigt hög arbetsbelastning och ett stort eget ansvar är inget nytt, inte heller att detta ofta medför återkommande perioder av stresskänslor då tiden inte tycks räcka till. Själva jobbet är oftast väldigt roligt och intressant men det stora behovet i kombination med de knappa resurserna gör det ofta svårt att hinna med. Det omöjliga brukar konstigt nog ändå alltid gå ihop till slut. Någon dag är det vanligtvis lite lugnare och då lyckas man, oftast med nöd och näppe, jobba ikapp och återhämta sig lite bara för att nästa dag köra på som vanligt igen, månad efter månad. Den största skillnaden nu är att arbetsbelastningen i min grupp har varit större än någonsin ända sedan jag började om efter semestern i slutet på augusti. I alla fall sett till tid och tillgängliga resurser. Trots att vår lilla grupp periodvis fått en del avlastning när det varit som värst, och trots att jag verkligen har jobbat på som en tok för att räcka till på alla plan, har jag slutligen kommit till en punkt där jag för första gången inte har lyckats knyta ihop säcken. En massa jobb har istället svämmat över och ligger nu utanför den. Känslan av att sakta men säkert vara på väg att förlora kontrollen har medfört stresskänslor som just nu gör det omöjligt att fortsätta som vanligt. Bara att tänka på allt jobb som fortfarande ligger och väntar och att skriva om detta gör att pulsen skenar i taket! Kroppen har förstås länge skickat ut starka signaler att jag måste varva ner, och det gör jag också- på hemmaplan, men på jobbet är det faktiskt helt omöjligt att stanna upp då det ständigt pockar på jobb från alla håll. Denna gång måste jag dock verkligen ta signalerna på allvar för att undvika att rusa vidare in i den berömda väggen som så många andra redan har gjort. Så nu tvingar jag mig själv att vara hemma några dagar för att varva ner, reflektera, och ta hand om mig själv. Men det är verkligen inte lätt eftersom jag inte kommer ifrån känslan av att jag bara är onyttig här hemma, att jobbet kallar på mig och att jag borde vara där och inte här eftersom jag ju inte är sjuk i den vanliga bemärkelsen. För här hemma mår jag jättebra (så länge jag inte tänker på jobbet som jag gör nu). Så nu slutar jag med det för en stund.

17 kommentarer:

Eddan sa...

Klokt val du gjorde som stannade hemma litegrand. Jag gjorde felet att jag inte lyssnade på mina inre varningssignaler utan jobbade för länge och när det sedan tog stopp så tog det verkligen tvärstopp. Gick hem bara för att äta lunch en dag och sedan tog det två år innan jag var tillbaka på arbetsplatsen igen!! När jag gick mot ytterdörren för att gå tillbaka till jobbet kom den "berömda väggen" emot mig och jag förmådde mig inte att öppna dörren och gå ut. Efter två år var jag tillbaka på samma arbetsplats men efter tre år där sökte jag nytt jobb och har nu fått ett riktigt drömjobb.

Sköt om dig nu och bara lev i nuet några dagar. När du sedan känner dig redo tar du en ordentlig funderare över din jobbsituation och hur den ska se ut i fortsättningen. Jag hoppas att du har vad jag saknade, chefer som bryr sig och som vill göra sitt bästa för att ni ska få det bättre.
Lycka till!
Kram från Anette

Anonym sa...

Det är fruktansvärt viktigt att lyssna på sina signaler, och fruktansvärt viktigt att ta hand om sig själv. Tillslut blir det för mycket för kroppen att hantera och det tar lååång tid att reparera skadan. Ingenting är så viktigt som att orka leva livet, inte leva för att jobba.

Hoppas det blir bättre!

kram

Anonym sa...

Vad du är duktig som inte bara låter det gå och gå tills det gått för långt. Nu har du chans att samla kraft för att få tillstånd den ändring som krävs på jobbet.

Kramar

Annas resa sa...

Du gör helt rätt, Helena. Lägg undan alla latmaske-tankar och ta hand om dig själv. Kram.

EVA / whiskyochchampagne sa...

Verkligen smart att stanna upp i tid och inte bara rusa på...som vi alltid gör !
Njut av ledighet och bara var...

***
KRAAAM EVA

MalinKa sa...

Jag hade precis skrivit ett kort inlägg om vår kaotiska tillvaro på skolan för tillfället. Och så går jag vidare till din blogg och ser att du sitter i en liknande situation på ditt jobb. Som tur är, står jag lite utanför problematiken på jobbet för jag undervisar inte eleverna som det är kris med. Men alla på jobbet mår dåligt och man hinner inte med planeringen pga massa möten och så blir man stressad för det och det går i sin tur ut över dem därhemma etc. Jag instämmer verkligen med övriga ovan.... du har gjort helt rätt! Ta god hand om dig nu medan du är hemma!!

Anonym sa...

Hej vännen...Vad klok du är! Jag vet ju också att ni haft det så länge! Jag blir så upprörd inombords eftersom jag ju jobbat där själv och vet att resurserna och tiden inte täcker behovet. Ingen tackar dig om du kör slut på dig själv. Du själv och din fina familj är viktigare! Koppla nu av, tänk på sådant som gör dig glad och sköt om dig! Tänker på dig och skickar styrkekramar! /Mikaela

Anna i den vita soffan sa...

Det är bra, riktigt bra, att du inte blundar för varningssignalerna. Ta hand om dig! Kram!

Anonym sa...

Så klok du är som tar hand om dig!! Glöm alla jag-är-lat-tankar.. samla kraft och bara var ett tag!!
Kram!
Liza

Anonym sa...

Hej finaste Helena!
Vill bara säga att jag tänker på dig. Du har tagit det bästa beslut du har kunnat, att stanna hemma ett tag. Vila upp dig och ta hand om dig nu med gott samvete. Ta den tid du behöver. Kramar/Carro

Mary sa...

Bra att du tar din kropps signaler på allvar. Vila nu upp dig och tänk inte på jobbet utan bara på dig själv.
Kram Mary

Åsa sa...

Vila mycket och tanka energi. Skickar styrkekramar till dig!!

Anonym sa...

Hej! Kolla in tävlingen vi har igång just nu!
Du kan vinna inrednings prylar till ett värde
av 400:- Grejerna väljer man själv och de kommer från EM i Piteå! Lycka till! www.inredningipitea.blogg.

hem ljuva hem- helena sa...

TACK alla gulliga ni för er fina och omtänksamma ord!! De värmer mycket nu ska ni veta. KRAM Helena

hem ljuva hem- helena sa...

...Och du EMMA som tipsade om inredningstävlingen. Hör gärna av dig igen för jag lyckas inte öppna den web-sidan!

Anonym sa...

Hej! Då provar jag igen ;)
www.inredningipitea.blogg.se Lycka till!

Anonym sa...

Ojoj, se till att ta hand om dig nu, det är ingen som tackar dig för att du bränner ut dig! Jag vet inte alls var du jobbar men beskrivningen stämmer väl in på det ställe som jag jobbat på i omgångar- alltid mycket att göra och aldrig tillräckligt med resurser...

Jag hoppas du snart känner dig piggare och att det lättar på jobbet.

Kram!

Besökare