Hem ljuva hem

Piteå, Norrbotten, Sweden
Hej och välkommen till min blogg! Här visar jag bilder och skriver om mitt vardagsliv med man och två barn i åldrarna 5 och 6 år. Själv är jag 35 år, jobbar som socionom och bor i ett mysigt gammalt hus i Piteå. Jag älskar inredning och fina saker, att fotografera och redigera korten, laga mat och baka, promenera, shoppa, läsa, surfa och blogga, och såklart att umgås med familj och vänner. Alla bilder som visas i bloggen är fotade av mig om inget annat anges. Lämna gärna en liten kommentar så att jag vet att du varit här!

lördag 29 september 2007

äntligen helg!

Världens bästa Olle i rutschkanan idag!
Barnen är friska och krya och det är äntligen helg! Det blev en kort arbetsvecka för min del eftersom jag var hemma med de sjuka barnen i tre dagar! Trots den korta veckan såg jag ändå fram emot helgen precis lika mycket som vanligt. Tänk om man kunde få vara lediga mer tid tillsammans! Jag och min kära syster var på stan igårkväll (jo, det var öppet fredagkväll också)! Det var ganska lite folk i farten, men det är ju egentligen inte så konstigt, för vem vill offra sin mysiga hemma-fredagkväll åt shopping?? Antagligen inte så många, knappt ens jag, men det var helt klart jättemysigt att fika, prata och gå i affärer i lugn och ro. Några mindre inköp blev det, bland annat en liten svart korg för nära förvaring av värmeljus. (En av alla grejer som jag inspirerats till här via bloggarna)! Korgen ska stå under soffbordet så att värmeljusen alltid ska finnas inom räckhåll! Idag har det varit riktigt kanonfint väder! Före lunch gick jag och barnen till dagiset som vi alltid går förbi på vägen till vårt eget dagis. Nelly drömmer alltid om att gå dit och leka på deras fina lekplats, så idag var ett perfekt tillfälle att gå dit. Under tiden höll Niklas på att planera ut jord lite här och var på gården, där vi avverkat träd och stubbar, för att kunna så in gräs där. Efter Olles dagsvila fick Niklas stor hjälp av denna arbetsamma lilla tvååring, som gjorde exakt samma syssla som sin pappa med hjälp av hans egen lilla skottkärra. Själv gjorde jag kaffe och mackor till alla, med en tanke om att hela familjen skulle mysa med fika ute på bron, men storasyster var inte alls med på noterna, utan fick ett utbrott och skrek i högan sky där ute (och vem vet för vad)??, så det var bara att bära in henne, och myset fick vänta till senare. Till middag lagade vi jättegod mat (se recept nedan) och till detta avnjöt vi ett glas gott vitt vin (Oxford Landing). Barnen höll sig till vatten... Till efterrätt blev det klassisk Vienetta glass! Hade nästan glömt hur god den
kan vara.
Höstrotsaker med parmesanost
Här kommer receptet på den goda rätten på bilden. Vi åt det till grillad lax och yoghurtsås, men det kan ju varieras med vad man vill!
(6 portioner)
ca. 1 kg potatis
5 morötter (köp ekologiska, för de är så himla mycket godare än de vanliga)!
2 palsternackor
1 kålrot
4 vitlöksklyftor
2 dl riven parmesanost
olivolja
flingsalt och svartpeppar
Skala och klyfta rotsakerna, samt två av vitlöksklyftorna. Lägg allt i en ugnsform och blanda med olivolja, salt, peppar och 2 klyftor pressad vitlök. Baka i ugnen i 20 minuter. Tillsätt riven parmesan och baka i ytterligare 20-30 minuter. Garnera eventuellt med bladpersilja.
Ha en riktigt skön lördagkväll!

5 kommentarer:

Linneagården sa...

Hej! Vilken härlig blogg du har. Fint kök! Skönt att få vara ute i det fina höstvädret, med sina barn. Hoppas du får en fortsatt bra helg.
*kram* /madelene

Maria sa...

Åh, vad maten ser god ut!!
Känner igen det där med utbrott som man inte riktigt förstår vad de beror på och i vårt fall så spelar det ingen roll vad man gör, det ska skrikas klart först...men nu är skrikpersonen äldre så det är som tur är inte så ofta. Men lillasyster börjar väl snart...

Anna i den vita soffan sa...

Mysig dag ni verkat ha! Men man kan ju inte planera in exakt när det ska vara mysigt enligt barnen... Skrik vid "fel" tillfälle har man ju varit med om några gånger... Det är bara att göra nytt försök lite senare! Rotsaker i ugn lagar jag ofta, supergott, men det där med parmesan var ingen dum idé. måste prova! Brukar ibland lägga i fetaost, oliver, körsbärstomater och timjan när det kommer ut ur ugnen och det är också smaskens! Hoppas ni också får en skön söndag. Här har det slutat regna så nu bär det av utomhus!

hem ljuva hem- helena sa...

madelene: Kul att du hittat hit och att du gillar min blogg!! Har nu varit in och kikat på din också-ser jättefin ut! Välkommen tillbaka!

maria: Låter skönt att höra att den äldre inte längre skriker lika ofta! (Så finns det kanske hopp om det för oss också längre fram...)!

anna: Ja, det är verkligen väldigt smaskens att tillsätta körsbärstomater, oliver, timjan mm till det ugnsbakade. Det brukar vi också göra! Hoppas att ni haft en skön helg!

Elisabeth sa...

här kommer ett litet tips för att variera denna underbara rätt.
Blanda lite olivolja,senap,riven vitlök å riven ingefära till en dressing.
hacka i lite gräslök.
tillsätt dressingen när du tar ut rotfrukterna ur ugnen å blanda runt ordentligt......mycket gott....passar till allt.
Kramisar från umeå

Besökare

Bloggtoppen.se