Hem ljuva hem

Piteå, Norrbotten, Sweden
Hej och välkommen till min blogg! Här visar jag bilder och skriver om mitt vardagsliv med man och två barn i åldrarna 5 och 6 år. Själv är jag 35 år, jobbar som socionom och bor i ett mysigt gammalt hus i Piteå. Jag älskar inredning och fina saker, att fotografera och redigera korten, laga mat och baka, promenera, shoppa, läsa, surfa och blogga, och såklart att umgås med familj och vänner. Alla bilder som visas i bloggen är fotade av mig om inget annat anges. Lämna gärna en liten kommentar så att jag vet att du varit här!

fredag 23 maj 2008

fredagsmys och vita fingrar

mina fingrar igår kväll- och många andra dagar.
Så himla skönt med fredag och helg! Ikväll blev popcornen väldigt salta och väldigt flottiga, men vad gör väl det när hela familjen varit extra fredagsglada och förväntansfulla inför helgen. SMHI lovar fortsatt soligt och ganska varmt väder vilket känns otroligt välkommet. Vi har en massa utomhussaker att greja på med här hemma på gården så det skulle vara helt perfekt om man kunde vara ute- utan att frysa.
Kommunjoggen igår var jättetrevlig! (Skickar stort tack till mina finfina lagkamrater)! (-: Banan gick genom skog och mark och var ganska kuperad mellan varven, men det kändes inte alls jobbigt utan bara enkelt och kul. Mina händer svek mig dock så snart vi kommit i mål. Detta hände i ungefär samma sekund som vi satt oss ner och börjat packa upp den efterlängtade picknickkorgen. Trots att hela jag var rejält påklädd och varm så tog värmen, som vanligt, slut någonstans i handen. Trots tjocka vantar så vitnade och stelnade mina fingrar till stumma, nästan orörliga korvar på bara några sekunder. Kunde knappt cykla de få minuterna hemåt efteråt eftersom jag knappt kunde hålla i styret... Åkomman heter Raynauds syndrom/fenomen. Många kvinnor uppger att de kan ha en släng av det ibland, särskilt om det är både kallt och fuktigt ute. Jag får det i stort sett varje dag (i både händer och fötter) och jag har haft det sedan 13-års åldern men det har blivit värre med åren. "Attackerna" är ofta väldigt handikappande när det slår till, men eftersom det inte finns något att bota det med så får man försöka leva med det- så gott det går. Men ibland blir jag bara så grymt less (och ledsen) på eländet, så plötsligt skriver jag av mig om det här fastän jag inte ens hade tänkt det när jag började skriva detta inlägg. Kanske någon av er som har tips på var man kan få tag på värmehandskar/sockar eller nå´t liknande? (Inte bara sådana där grejer som man kokar i vatten och sedan lägger i vanten eller skon, nej det är alldeles för klumpigt) utan en vanlig själv-värmande vante. Det borde ju finnas någon fiffig uppfinning ute på marknaden men jag har bara inte hittat den ännu. Önskar er alla en riktigt SKÖN helg!!

18 kommentarer:

Anonym sa...

Hej Helena!
Jag kan tipsa om vinterhandskar som går på batterier. Jag tror att det var Gore tex men är inte riktigt säker. Gösta Jonsson säljer sådana (i alla fall förra året). Jag har även sett sulor som går på batterier som säljare har visat. Men vi tyckte att de var för dyra och köpte inte in dem. Jag tror de gick på ca 1700 kr. När man har besvär då får det nästan kosta vad som helst, eller hur :-) Hälsningar Louise Lindgren

Annas resa sa...

Åh, jag lider med dig och dina frusna fingrar! Önskar dig en VARM vår och sommar. Kram!

MalinKa sa...

Åh...du har samma "sjukdom" som mig!! Coolt...fast ändå inte ;)

MalinKa sa...

Förresten tips.... jag brukar hålla fingrarna under varmvattenkranen om det finns någon tillgänglig och samtidigt nypa ihop och släppa upp fingrarna under ett par minuter. Efter en stund övergår jag till att gnugga/massera händer, underarmar och fingrar så blodtillförseln kommer igång igen.

Maria sa...

Min man har lite samma syndrom men oftast bara i något finger och inte alls lika mycket som du. Måste vara jobbigt!

Mia sa...

Hej Helena! Visst är det så med en kronisk sjukdom att det är egentligen bara att acceptera och göra det bästa av den....men ibland.....ibland när den kommer som allra olägligast...man blir så besviken så less ja tillochmed ledsen...suck! jag vet precis vad du pratar om och känner verkligen med dig! stor kram Mia

Anonym sa...

Jag höll på sätta kvällsteet i vrångstrupen när jag läste bloggen!Det måste ha varit tankeöverföring för jag har i dagarna planerat att ringa dig om ett tips just för detta. Jag fick ett tips av min nya sjukgymnast om produkter från Back on Track, som mestadels säljer hästprodukter (Ja, det låter konstigt men de har upptäckt att produkterna också funkar på oss människor). Tyget beskrivs som en keramisk textil som lindrar och värmer. Kroppens egen värme reflekteras som infraröd strålning. Värmen ökar blodcirkulationen och smärtnerver blockeras. Det finns flera ställen att nät-schoppa dem men du kan ju googla på Back on Track + handske så kommer det säkert upp! Jag har iallaflall beställt en nack-krage, som ser ut som en fuskpolo, och trots att den är supertunn värmer den härligt runt nacken. Oj, det blev ett långt inlägg! Kram!!!

hem ljuva hem- helena sa...

"Lollo": Tack för tipset! och kul att du att du har hittat till min blogg. (-: Vet du vad det var för återförsäljare till de där sulorna som går på batterier?
Tack och Kram!

anna: Tack!! Det hoppas jag med.
Kram! (-:

malinka: Se där! Känns bra att veta att man inte är helt ensam i stan med sina besvär! (Jag har kommenterat hos dig) Kram!

maria: Det verkar vara lite ovanligare bland män, men visst förekommer det också. Och ja, det är faktiskt skitjobbigt när man bor i norrland och knappt tål någon kyla alls!

mia: Tack för dina ord! De värmer och det är skönt med förståelse för hur det kan kännas ibland. Kram!

mikaela: Ja, det var ju ett himla (lyckat) sammanträffande!! Tack så mycket för tipset! Det låter väldigt intressant, och himla skönt för dig om du kan hitta något som kan lindra din nacke! Jag ska definitivt googla på det!
Kram!

Anna i den vita soffan sa...

Det där låter riktigt jobbigt. Vet tyvärr inget som kan hjälpa dig. Vill i alla fall önska dig en skön kommande vecka!

Anonym sa...

Jobbigt!

Du gör helt rätt som skriver av dej. Man behöver få ur sig lite elände ibland!

Det enda jag vet som tips är att riktiga ullstrumpor håller värmen bättre än annat, även som blöta.
Men det kanske inte räcker i ditt fall.

MalinKa sa...

Jag har kommenterat på din kommentar på mitt inlägg, angående din kommentar till min kommentar på ditt inlägg *ler* Du återfinner den på min blogg...under din kommentar till mitt inlägg.... *ler mer*
Ha en bra kväll!

hem ljuva hem- helena sa...

anna i den vita soffan: Önskar detsamma till dig!!

zäta: Ja, ull värmer bättre än många andra material så i dagsläget kör jag på det i brist på något annat. Men tyvärr räcker det i alla fall inte för mina ispinnar till tår. (-:

malinka: Har läst din kommentar inne hos dig och kommenterat igen! (-:

Mys liv och hem sa...

Jag har likadana fingrar som du och det gör verkligen ont när de blis så.Att spola dem i ljummet vatten tills de får liv igen är det enda jag har kommit på som funkar.Värmehandskar skulle ju vara bra,det har jag inte provat men jag kan få det hur varma handskar jag än har.Det är som att kylan kommer inifrån...Nåja,nu är det ju varmare ute så då slipper jag det men usch,jag lider med dig.Ha det gott och snart får vi säkert värme ute och i fingrarna.=)

hem ljuva hem- helena sa...

mys liv och hem: Jag har kommenterat hos dig!

Anonym sa...

Hej Helena,
hittade din blogg,
när jag surfar och letar batteri-handskar i storl 8, pga jag har sekundär Raynauds o får sår på fingrarna av kylan. Batterihandskar finns - men storlek 10!!! :-(
Back-on-track är blahablaha-tunna o dyra maj-sept-vantar.
Däremot har jag ordnat det för de blåvita tårna,till hyfsat pris, med Rejmo batterisulor från Piteå MC & Motor tel 0911-91041 + laddbara AA-batterier 2700mAh, från Batteriexperten.se. (Ju högre mAh, desto längre är de varma.)

Lycka till/Marianne

Anonym sa...

http://lumerkoz.edu Rear side, http://www.ecometro.com/Community/members/Buy-Zyprexa.aspx reduces http://soundcloud.com/altace scalene milipa http://www.sqlprof.com/members/Buy-Inderal.aspx toeris http://riderx.info/members/Buy-Celebrex-Online.aspx vaccinations http://www.comicspace.com/adalat/ malletteci truong

Mådde sa...

sökte på nätet efter vita fingrar och kom till din sida...hoppas du vet att koffein och nikotin skall du undvika....
hur de gått för dej
för de var ju en stund sen du la ut bilden

hem ljuva hem- helena sa...

Mådde:Japp, det vet jag. Har haft detta problem sen jag var ca 13 år...och nej, det är tyvärr inget bättre nu.)-:

Besökare

Bloggtoppen.se